SAMEKS AĞUSTOS AYI VERİLERİ AÇIKLANDI
  • Haberler

  • 31 Ağustos 2015

SAMEKS AĞUSTOS AYI VERİLERİ AÇIKLANDI

MÜSİAD olarak her ayın son iş günü açıkladığımız Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS)’ne ait, 2015 Ağustos ayı MÜSİAD SAMEKS BÜLTENİ ekte bilgilerinize sunulmuştur. Detaylarını ekteki Rapor’dan görebileceğiniz SAMEKS BİLEŞİK ENDEKS 52,8 olurken, HİZMET ENDEKSİ ve SANAYİ ENDEKSİ de 52,8 puan olarak gerçekleşmiştir.

Takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi; 2015 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 3,3 puan azalmış ve 50,8 seviyesinde gerçeklemiştir. Endekste gözlenen bu azalışta; bir önceki senenin aynı ayına göre sanayi sektörünün 4,0 puan, hizmet sektörünün ise 2,9 puan hız kaybetmesi etkili olmuştur. Arındırılmamış SAMEKS Bileşik Endeksi ise; 2015 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 52,8 puana yükselmiştir. Endekste gözlenen bu artışta; önceki aya göre, sanayi sektö- rünün 2,3 puan, hizmet sektörünün ise 3,8 puan artış kaydetmesi etkili olmuştur.

SAMEKS Sanayi endeksi; Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi Takvim etkisinden arındırılmış.Ağustos ayında, bir önceki senenin aynı ayına göre 4,0 puanlık bir azalış göstererek 50,9 değerine düşmüştür. Üretim alt endeksinde görü- len 6,1 ve yeni sipariş alt endeksinde görülen 9,0 puanlık azalışlar, sanayi sektöründe gerçekleşen hız kaybının en önemli belirleyicisi olmuştur. Arındırılmamış SAMEKS Sanayi Endeksi ise; bir önceki aya göre 2,3 puan artarak 52,8 seviyesine yükselmiştir. Satın alım alt endeksinde ger- çekleşen 6,7 puanlık artışın yanı sıra, üretim alt endeksinde gözlenen 3,5 puanlık yükseliş; sanayi sektöründe gerçekleşen hızlanmanın en önemli belirleyicisi olmuştur.

SAMEKS Hizmet Endeksi; Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi Takvim etkisinden arındırılmış. Ağustos ayında, bir önceki senenin aynı ayına göre 2,9 puan azalarak 50,8 puana inmiştir. İş hacmi alt endeksindeki 7,8 ve satın alım alt endeksindeki 3,9 puanlık düşüşler, hizmet sektöründeki hız kaybının en önemli etkeni olmuştur. Arındırılmamış SAMEKS Hizmet Endeksi ise; bir önceki aya göre 3,8 puan artarak 52,8 değerine yükselmiştir. Satın alım ve iş hacmi alt endekslerinde gerçekleşen 6,8 ve 5,4 puanlık artışlar, hizmet sektöründe gerçekleşen hareketlenmenin en önemli belirleyicisi olmuştur.

 

Enflasyon: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Temmuz 2015 döneminde aylık bazda %0,09 artış kaydederken, yıllık enflasyon %6,81 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran, son 26 ayın en düşük fiyat artışı olarak kayıtlara geçmiştir.Bir önceki yılın aynı ayına göre en çok fiyat artışının gerçekleştiği grup %13,80 ile lokanta ve oteller olurken, bu grubu %9,25 ile gıda ve %8,69 ile ev eşyası grubu izlemiştir. Konut fiyatlarındaki %8,15’lik yıllık artış işe, Temmuz ayı enflasyon tablosunun en dikkat çekici unsurlarından biri olmuş- tur. Temmuz ayında gerçekleşen dü- şüş ile OVP’de belirlenen %6,3’lük yıllık enflasyon hedefine bir miktar daha yaklaşılmıştır. Bununla birlikte Temmuz ayında TÜFE’nin, mevsimsel ürünler hariç tutulduğunda aylık bazda %0,75 oranında artış kaydetmesi; enflasyondaki düşüşün büyük oranda mevsimsel etkilerden kaynaklandığına işaret etmektedir. Ayrıca kurdaki artış da enflasyon oranları üzerinde ciddi bir baskı unsuru olarak etkisini hissettirmeye devam etmektedir.

 

İşsizlik: Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının ortalaması alınarak tahmin edilen Mayıs 2015 dönemi işsizlik oranı %9,3 seviyesinde gerçekleşmiş, böylece son 11 ayın en düşük işsizlik oranına ulaşılmıştır. Böylece; işsiz sayısı 2015 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 238 bin kişi artarak 2 milyon 789 bin kişi oldu. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 534 bin kişi artarak 27 milyon 72 bin kişi olurken, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile %46,9 oldu. Mayıs 2015 döneminde, bir önceki yılın aynı ayı- na göre işgücünde 772 bin artış gerçekleşmesine karşın istihdamın 534 bin kişi artış göstermesi; bu dönemde toplam işsiz sayısının 238 bin artması- na neden olmuştur. Bununla birlikte; sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı gibi öncü verilerin Haziran ayında artış göstermesi, bu dönemde işsizlik oranının bir miktar daha düşebileceğine işaret etmektedir.