Ağustos Ayı SAMEKS Verileri Açıklandı
  • Haberler

  • 01 Eylül 2016

Ağustos Ayı SAMEKS Verileri Açıklandı

Ağustos ayı SAMEKS verileri bu ay da İstanbul’da açıklandı. Ağustos ayı SAMEKS Birleşik Endeksi; 50,3 puanlık değeriyle, yeniden 50 referans puanının üzerinde yer alarak, 2016 yılı Ağustos ayında ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ediyor. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, hem sanayi hem hizmetler sektöründeki işletmelerin girdi alımlarını artırmasının, gelecekle ilgili umutlu beklentileri koruduğunu ifade etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 43 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Ağustos ayı verileri açıklandı.

Ağustos ayında Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 4,3 puan artarak 52,0 seviyesine yükselirken, Hizmet Endeksi de 6,6 bir önceki aya puan artarak 49,6 değerine yükselmiştir. Buna bağlı olarak, SAMEKS Bileşik Endeksi Ağustos ayında 50,3 puanlık değeriyle, yeniden 50 referans puanını üzerinde yer alarak Ağustos ayında ekonomik aktivitenin hareketli olduğunu göstermektedir.

Sanayi sektörü hız kaybetmesine rağmen 50 referans puanının üzerinde

Sanayi sektörü, Temmuz ayında yaşadığı sert düşüşün ardından Yeni Siparişlerin Ağustos ayında 8,1 puan artarak yeniden 50 referans puanının üzerinde yer alması, sektöre dair Satın Alım, Üretim ve İstihdam artışını desteklemiştir. Nihai mal stokunda gözlenen 1,5 puanlık azalma, yeni siparişlerin önemli bir kısmının mevcut stoklardan karşılandığına işaret etmektedir.

Hizmet sektöründe yavaşlama sürüyor                                                        

SAMEKS Hizmet Endeksi Ağustos ayında 50 referans puanının altında kalmış ve sektörde Temmuz ayı itibariyle başlayan yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. Bununla birlikte 6,6 puanlık artış sektördeki yavaşlamanın hız kaybettiğini göstererek endeksin önümüzdeki aylarda yeniden artış trendine geçeceğinin sinyalini vermiştir.

Dış ticaret açığı ve ihracat arttı, cari açık azaldı

İhracat 2016 yılı Haziran ayında, 2015 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12,9 milyar dolar, ithalat ise %7 artarak 19,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece Haziran ayına ait dış ticaret açığı %5 artarak 6,6 milyar dolara yükseldi. Cari işlemler açığı ise bir önceki yılın Haziran ayına göre 1,7 milyar dolar artarak 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Sanayide çarklar dönmeye devam ediyor

Yine Haziran ayına ait verilere göre sanayi üretimi önceki aya göre %1,4 azalırken yıllık bazda %1,1 artış kaydetmiştir. Çeyreklik bazda ise, sanayi üretimi, önceki çeyreğe göre %0,6 azalırken önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,5 artış gerçekleşmiştir.

İşsizlik 3 ay sonra artış gösterdi

Mayıs ayına ait işgücü istatistiklerine göre, %9,4 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı 3 ay aradan sonra yeniden artış kaydetmiştir. Bu dönemde istihdam edilenlerin oranı %47,5’e yükselirken, kayıt dışı çalışanların oranı önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan azalarak %33,8 olarak gerçekleşmiştir.

“Gelecekle ilgili umutlu beklentiler korunuyor”

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Ağustos ayı SAMEKS verileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Olpak, “2016 yılının ilk yarısında 52,6 puanlık ortalamasıyla Türkiye ekonomisindeki canlılığa işaret eden SAMEKS, 15 Temmuz darbe girişiminin de etkisiyle, yılın 3. çeyreğine 50 referans puanının altında başlamıştı. Ağustos 2016 dönemi itibariyle yeninden 50 referans puanının üzerinde gerçekleşen SAMEKS ve Türkiye ekonomisinde son açıklanan temel makroekonomik göstergeler, 26 çeyrektir süregelen pozitif büyüme sürecinin devam ettiğine işaret etmektedir.

Ağustos ayında hem sanayi hem hizmetler sektöründeki işletmelerin girdi alımlarını artırması, gelecekle ilgili umutlu beklentileri koruduklarını göstermektedir. Bilhassa sanayi sektöründe mal ve hizmet alımlarının yanı sıra istihdamın da artmaya devam etmesi, önümüzdeki aylarda üretimin artış eğilimini sürdüreceği ihtimalini güçlendirmektedir” şeklinde konuştu.

Ayrıntılı Bilgi için:

MÜSİAD

Hatice Gülbahar Hepsev, hatice.hepsev@musiad.org.tr, 0212 395 0000

‘U’PR iletişim ve Danışmanlık

Zümrüt Kıçırtı, zumrut.kicirti@upriletisim.com, 0506 935 35 17